Zilliyet Nedir? Zilliyet Tapu Alınır Mı?

Zilliyet, taşınabilir ya da taşınamaz mallara kurulan hakimiyettir. Zilliyet durumu için, bir gayrimenkul üzerinde kullanma hakkıdır da diyebiliriz. Bu hak ile kişiler bir gayrimenkul üzerinde hakimiyet sahibi olurlar. Zilliyet hakkına sahip olanlar ise ‘’Zilyet’’ olarak adlandırılmaktadır. Zilyet’in TDK sözlüğünde geçen anlamı şöyledir: ‘’ Sahibi kendisi olsun ya da olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde tutan kimse, eldeci.’’ Kişinin zilyet olma iradesi kendisi tarafından bırakılmadıkça veya başkası tarafından sonlandırılmadıkça devam eder. Peki Zilliyet nedir? Zilliyet tapu alınır mı?

birevim

Zilyetlik tanımı her ne kadar mülkiyete benzese de, ayırt etmek gerekir ki, zilliyet hakkı mülk sahibi olmak dışında bir haktır. Mülkiyet, bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Halbuki Zilliyet, bu haktan bağımsız bir şekilde sadece eşya üzerinde var olan bir hakimiyet durumunu gösterir. Örneğin, bir ev sahibi eğer evini kiraya verdiyse, evdeki kiracı o evin Zilliyet Hakkına sahip olur. Yani ev kiraya verildikten sonra, ev sahibi artık o evin Zilliyet hakkına sahip değildir.

Birevim İle Ev Almak Çok Kolay

Zilliyet yalnızca eşya üzerinde olan hakkı tanımlar. Yani zilliyet, mülkiyet hakkına bağlı bir durum değildir.

Halk arasında Zilliyetlik durumu bir yeri satın almadan o yeri kullanma ve giderlerinin sorumluluklarını üstlenme olarak da bilinir. Zilyetlik mülk olarak taşınır ya da taşınmaz mülk’e sahip olunmasına bakılmadan, kişinin bir malın üzerindeki hakimiyetini vurgular. Aynı zamanda zilyetlik, Medeni hukuk’ta eşya hukuku dalında incelemeler yapan kuruma da denir.

ZİLLİYET TAPU ALINIR MI?

Zilliyet tapusu olarak bilinen belge, resmi olarak tapu özelliği olmayan bir belgedir, ama genelde tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu belirtir. Kişiler Zilliyet durumu olan taşınmazın son durumunu Kadastro Müdürlüğünde öğrenebilirler.

Zilliyet tapulu bir yerin satışı söz konusu ise bununla ilgili detaylı ve geniş kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır. Bu araştırma Kadastro Müdürlüğüne giderek kolaylıkla yapılabilir. Araştırma sonucunda gayrimenkulün hem son durumu hem de yapılması gereken işlemler öğrenilebilir.

birevim

15 Comments

  • Bu anladığım kadarıyla örneğin arsa bizim değil sadece kullanım yapabiliyoruz yani doğru mudur?

    • Merhaba Sıla Hanım,
      Evet zilliyet hakkı kullanımın hakkını ifade eder. Sahip olma anlamında değildir.

    • Merhaba Sıla Hanım,
      Evet zilliyet tapusuna sahip olan kişi gayrimenkulün mülkiyet hakkına sahip değildir. Sadece kullanım hakkına sahiptir.

  • Zilliyet tapusunu ne amaçla almamız makul olur? Yani evi satın almıyoruz ama kullanım hakkını satın alıyoruz gibi bir şey oluyor?

    • Merhaba Ahmet Bey,
      Zilliyet kullanım hakkını ifade ederken kullanılan terimdir. Yani bu tapu alındığında evin sahibi değil kullanım hak sahibi olmaktasınız.

  • Aslında benim almaya çok sıcak bakmayacağım bir tapu. Çünkü evin sahibi istediği zaman evi satabilir, sadece kullanım hakkı sizde. Peki evi sattığında bizim zilliyet tapu hakkımızda pasifleşiyor mu? Sonuçta mülk sahibi değişiyor?

    • Merhaba Süleyman Bey,
      Zilliyet tapusu sadece kullanım hakkını barındırdığından Mülkiyet hakkı ile ilgili değildir.

  • Zilliyet tapusunun alınmasına örnek verilebilecek konular var mı? Çünkü mantıken zilliyet tapusunu almanın pek bir mantığı yok gözüküyor.

  • ecrimisil ödeyip devletin istediği zaman ecrimisili sonlandırıp ödeyen kişiyi kapı dışarı etmesine benziyor.

  • sayın yönetici
    100 yılın üstunde zilliyet hakkına sahip olduğumuz tarla da .yani dedelerin ekip biçtiği arazi üstünde . kadastro geçtiğinde bütün sülale tapuya işlenmiş bu duru
    mda biz bu sahısları tapudan düşürebilirmiyiz .ve ne yapmamız gerekir
    teşekkuler

    • Merhaba Ahmet Bey,
      Bu şekilde karmaşık hala almış bir durumda konusundan uzman kişiden bilgi almak doğru olur.

  • Merhaba zilliyet hakkı olan biryer ileriye dönük 2B ye dönme ihtimali varmıdır

Leave a Comment

twenty − 2 =