Kat Maliki Nedir?

Her daim sahip olmak istediğimiz birçok şey vardır, bunlardan biri de tabii ki bir yer sahibi olmaktadır. Yer sahibi olmak da bizlere hem şimdiki zamanda hem de gelecek için avantaj sağlar. Bu avantajın adı da geleceğe yatırımdır, geleceğe yatırım yaparken, bizler mal-mülk bırakmak isteriz. Bu mülkün adı da genellikle “hiç bir şeyin yoksa bir katın olsundur.”Tabii bu da kat mülkiyetini satın alma yani kat maliki olma ile başlamaktadır.

birevim

Kat Mülkiyeti Sahipliği Nedir?

Herhangi bir dairede veya başka bir yerleşim alanında bulunan kat mülkiyeti hakkına sahip özel ya da tüzel kişiye kat maliki denir. Bu konu ile alakalı olarak devletimiz önemli bir kanun belirlemektedir ve bu konun da Kat Mülkiyeti Kanunu dur. Çok dikkatli bir biçimde incelediğimizde kat maliki ile ilgili kanun maddesi şöyledir:  Madde 2: Kat mülkiyetine sahip olmuş şahıs gayrimenkulün bütününe yani (ana gayrimenkul denmektedir. Ana gayrimenkulün birbirinden farklı ve başlı başına kullanılmaya uygun görülmüş olup, belirlenen kanunun yeterliliklerine göre, bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine “bağımsız bölüm” adı verilemektedir.

Bağımsız Bölüm Dışında Olanlar Nelerdir?

Bu konu ile alakalı olan ve bağımsız bölüm gerekliliğinde olmayan, bir bağımsız bölümün dışında olup, direkt olacak şekilde o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere “eklenti” adı verilemektedir. Bağımsız olan bu bölümler üzerinde yapılan ve inşa edilmiş olan mülkiyet hakkına “kat mülkiyeti” ve bu hakka sahip olanlara “kat maliki” deniyor.

Kat Maliklerinin Yükümlülükleri Var Mıdır?

Evet, tabii ki kat maliklerinin birçok konuda olduğu gibi yükümlülükleri vardır. Kat maliki yerleşmiş oldukları bina ya da sitenin ortak giderlerini karşılamak zorundadırlar. Kat maliklerinin katlar halinde belirlenen ve yapılması uygun görülen kurulun toplantısına katılması gereklidir. Toplantıya katılan kat maliklerinin gerektiği üzere sorumluluğu paylaşma durumu olacaktır, bu sorumluluk konusunda geri adım atma gibi bir hakları yoktur, neticesinde ortak kullanım alanında diğerlerini de düşünmek durumundadır. Ancak bir hayli yoğun olan bir kişi ise uygun görmüş olduğu bir başka yakın kişiye vekâlet verebilir ve sorumluluk kat malikinde kalmaya devam etmektedir.

birevim

Leave a Comment

3 × four =