Konut alımlarında dikkat edilmesi gerekli olan pek çok detay bulunmaktadır. Sığınak yönetmeliği de bilinmesine karşın alımlarda ya da satımlarda ayrıntılı olarak incelenmesi gerekli olan alanlardan biridir. Aksinin olduğu hallerde bireylerin mağduriyet yaşamaları içten bile değildir. Üstelik pek çok yönetmelikte olduğu gibi dönem şartlarına göre sığınak yönetmeliğinde de bir takım değişikliklere gidildiği bilinmektedir. Bu neden yüzünden konut inşalarında ya da alımlarında son yönetmeliğe göre hareket edilmesi gerekmektedir.
Sığınak Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır?
Yönetmeliklerin bilinmesinden önde sığınak nedir konusunun aydınlığa kavuşması gerekmektedir. Sığınak bir korunak olarak tanımlanabilmektedir. İnsan hayatı savaş ya da afet gibi durumlar yüzünden tehlike altına girebilmektedir. Ortaya çıkan tehlike anlarında sığınaklar konut sahipleri için bir koruma alanı yaratmaktadır. Ayrıca sığınakların sadece can güvenliği sağladığı düşüncesi de doğru değildir. Bireyler sığınaklarda mal güvenliklerini de elde ederek yaşamlarını sürdürebilmektedir.
Korunma yapısı şeklinde kısa tanımlaması yapılan nedir sorusu sığınak nasıl yapılır ile devam etmelidir. Bu kapsamda sığınakların belli özellikler taşıması gerektiği bilinmelidir. Öncelikle açıklanacak olan yönetmeliğe uygunlun inşa sırasında ilk dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bunun yanı sıra sığınaklar sadece olağanüstü durumlarda kullanılmaktadır. Bu neden yüzünden normal zamanlarda da insanların ihtiyaçlarını giderecek şekilde tasarlanmaları önemlidir. Böylelikle konut sahipleri konutlarında yer alan sığınakları farklı amaçlarla da rahat bir şekilde değerlendirebilmektedir.
Sığınak Yönetmeliği 2019
Sığınak yönetmeliği 2019 yılındaki güncellemelerinden sonra hem can hem de mal kaybını minimize etmek üzerine değişim göstermiştir. Böylelikle yönetmeliğe uygun olarak tasarlanan sığınaklar kişilere güven sağlar hale de gelmiştir. Yönetmelik içerisinde sığınakların farklı başlıklar altında toplandığı görülmektedir. Basınç, serpinti ya da özel sığınaklar ana başlıklardan sadece birkaçıdır. Ülkemizde özel sığınaklar içerisinde bulunan bodrumlar en çok tercih edilenlerden biridir. Ayrıca bodrumlar normal zamanlarda kişilerin eşyalarını ya da gıdalarını muhafaza edebilmeleri açısından da bir artı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yönetmelik içerisinde sığınak türlerine göre inşasında kullanılması gereken materyallerin de değiştirilmesi belirtilmektedir. İnşa malzemelerinin uygun seçilmesi can ve mal güvenliğini maksimize etmektedir.
Yurtdışında kalmıştım bir kaç sene, orada neredeyse her evin altında bir sığınak mevcut. Hortum ve benzeri felaketlerde sığınaklara saklanıyorlardı.
Ülkemizde her apartmanda olması gerekli bir şey aslında. Ancak ben oturduğum çoğu binada sığınak görmedim.
Sığınak yönetmeliği bizim ülkemizde de var mı? Sığınak olmayan binalar ne yapabilir çözüm olarak?
Ülkemizde bu yönetmeliğe uymayan binalara ceza yazıyorlar artık, incelemeleri pandemi sonrası da sıklaştıracaklar diye duydum
Ülkemizde sığınak olarak yapılan kısımları biz genelde ardiye olarak kullandığımızdan oraları sığınak olarak düşünmüyoruz. 🙂
Sığınak yönetmenliği aslında ülkemizde de geçerli uzun süredir ve bir çok eski binamızda sığınak mevcut