Yapı kullanma izin belgesi ülkemizdeki binalarda bulunması zorunlu olan belgeler arasında yer almaktadır. Buna karşın binaların en çok sorun yaşadıkları belgelerin başında da yapı kullanma izin belgesi bulunmaktadır. Öncelikle konuya iskan olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesinin ne olduğu ile alakalı açıklamalarla başlanması gerekmektedir. Binaların ruhsatlarının olması halinde yapıların ruhsatta yer alan açıklamalar ve istemlere göre yapıldığının da kanıtlanması gerekmektedir. İmar kurallarına uygun olarak inşa edilen binaları gösteren bu belgeye ise iskan ismi verilmiştir. İskâna sahip olunmaması halinde pek çok sorun kendini göstereceği için belgenin öncelikli olarak temin edilmesi şarttır.
İskan İle Alakalı Olan Sorunlar
İskan sorunları belgenin temin edilmemesinin ardından ortaya çıkmaktadır. Pek çok sorun neticesinde bina sahiplerine ya da müteahhitlere karşı dava yolu açılmaktadır. Öncelikle yapı izin belgesi olmayan binalar kanunlar gereğince ayıplı olarak sayılmaktadır. Bu tür işyerlerinde ya da konutlarda ikamet eden bireyler yapı izin belgesinin olmadığını fark ettikleri anlarda sözleşmelerini feshedebilmektedir. Gerçekleştirilen fesih işlemlerinden sonra kiracılar herhangi bir bedel ödemek zorunda da kalmamaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde nakit ihtiyaçları genellikle taşınmazlar üzerinden çekilen krediler neticesinde giderilmektedir. Sahip olduğu yapının yapı izin belgesi olmayan bireyler kredi çekmek açısından da istedikleri sonuçları elde edememektedir. Ayrıca ruhsatların var olmaması demek kat irtifakının kat mülkiyetine dönüşmesini de engellemektedir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Bireylerin iskan raporu almak için bir başvuruda bulunmaları gerekmektedir. rapor alımlarında başvuruların inşaat sahibi tarafından yapılabileceği gibi müteahhit tarafından yapılması da mümkündür. Dilekçenin belediyeye verilmesinden sonra ilgili yapı için inceleme süreci başlamaktadır. Belirlenen zaman aralıklarında belediyede bu iş ile görevli olan bireyler yapıyı bizzat incelemektedir. İncelemeler sonrasında yapının iskâna uygun olup olmadığı yönünde bir sonuç çıkarılmaktadır. Yapının iskâna uygun olduğunun anlaşılmasından sonra noter onaylı bir taahhütname talep edilmektedir. Talep edilen taahhütname ise Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne elden verilmek zorundadır. Bu sayede yapı için özel olarak iskân raporları hazırlanarak teslim edilmektedir.
Bizim geçen zamanlarda oturduğumuz bir bina da yapı kullanma belgesi yoktu, bir çok sorun çıkmıştı su elektrik bağlatırken çok uğraştırmışlardı.
Merhaba Şaban Bey,
Yapı kullanma izin belgesi alınması bir anlamda iskan alınmasına bağlı bir durumdur. Bir binanın iskanının olmaması o binada yaşayacak olan kişilerin muhtemel sorunlarla karşılaşabileceği anlamına gelir.
Oturduğumuz evde iskan yok, ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz?
Merhaba Furkan Bey,
İskan olmadığında -ilk aşamada eve bağlanacak olan su ve elektrik için sıkıntılar yaşanmaktadır.
İskan belgesi için ne gibi belgelere ihtiyacımız var?
Merhaba Buse Hanım,
İskan belgesi için gerekli bilgiler şu şekildedir;
İskan Belgesi İçin Dilekçe
Tapu Kayıt
Vergi Dairesi ”Borcu Yoktur” Yazısı
İZSU, Dış Kanal Belgesi
Telekom Uygunluk Yazısı
Proje Müellifleri Raporu
Yapı denetim kuruluşu Belgesi
Bina Cephe Fotoğrafları- 13 x 18 cm
Emlak ve Çevre Temizlik Vergileri ”Borcu Yoktur” Belgesi
SGK ”borcu yoktur” Belgesi
Sığınak Raporu
Yangın Tesisat Raporu
İskanı olmayan evlere yeni çıkan kanunla su ve elektrik bağlanmadığını söylüyorlar ama ne kadar gerçek bilmiyorum
İskan belgesi günümüzde ev satış ve alışları için çok önem arz etmeye başladı
İskan belgesi almak gerçekten hem çok önemli hemde çok zor.