Maddi durumu kötü olan ve geçim sıkıntısı yaşayan kişilerin kamu kuruluşlarından destek alabilir. Bu desteğin alınması için ise bazı prosedürler gerekmektedir. Fakirlik Belgesi bu prosedürlerin başında gelir. Resmi kurumlarda yoksulluk belgesi olarak geçen fakirlik belgesinin bir diğer adı ise belediye yardım kağıdıdır.
Fakirlik Belgesi Nedir?
Kişinin maddi durumunun yeterli olmadığının kanıtlanması için gerekli olan yazılı belgedir.
Yoksulluk belgesi kişilerin talebi üzerine hazırlanır ve başvuru için işlemler muhtarlıktan gerçekleştirilir. Resmi bir belge olarak kabul edilen yoksulluk belgesinde gelir tespit düzeyi kapsama alanına girmez. Fakirlik belgesi farklı muhtarlıklar tarafın farklı şekilde doldurulabilir ancak doldurulma amacı hepsinde aynıdır.
Fakirlik Belgesi Nasıl Doldurulur?
Fakirlik belgesinin doldurulmasının işlemi muhtarlık kurumu tarafından gerçekleştirilir. Boş olan form muhtar tarafından bilgisayar ortamında doldurulur. Fakirlik yardımına başvuran kişiler bu formları elle de doldurabilir. Doldurduktan sonra imzalar ve muhtara teslim eder. Muhtar doldurulan bu formu kendi bilgisayarına aktarır. Ardından belgenin çıktısını alarak imzalar.
Fakirlik Belgesi Nereden Alınır? Fakirlik Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
Fakirlik belgesinin alınacağı kurum muhtarlıktır. Bunun nedeni muhtarlıkların vatandaşlarını iyi tanıması ve maddi açıdan yardıma ihtiyaçları olup olmadığını daha iyi bilmeleridir. Tüm resmi evrakların alındığı e-devler sistemi üzerinden ise fakirlik belgesi işlemi gerçekleştirilmez. Bu konuyla ilgili sistem üzerinden işlem yapılmamaktadır. Muhtarlar ise gerçekleştirilen bu işlem üzerinden ücret talep edemez. Muhtarların ücretsiz verdiği bir hizmettir. Yoksulluk belgesinin alınması için bazı şartlar gerekmektedir. Bu konunun ilk şartı kişinin 18 yaşını doldurarak reşit olmasıdır. Bunun yanı sıra, fakirlik belgesi bir aileden tek kişiye verilir. Muhtarlıktan alınan bir belge olduğu için ikamet şartı vardır. Konut sahibi ya da araç sahibi olanlar fakirlik belgesi alamaz. Sosyal güvence zorunluluğu yoktur. Sosyal güvenceniz olsa dahi başvurabilirsiniz. Çünkü kişinin çalışıyor olması yardıma muhtaç olmayacağı anlamına gelmez. Gelir düzeyinin düşük olması gerekmektedir. Müracaatlar elektronik ortamda yapılmaz, şahsen gerçekleştirilir. Ücretsiz alınır.
Fakirlik Belgesi Nerelerde Kullanılır?
Fakirlik belgesinin yapılmasının amacı başvuran kişinin maddi durumunun yetersiz olduğunu belirtmektir. Bu belgenin kullanıldığı yerler belediye, valilik gibi yardım istenebilecek resmi kurumlardır. Maddi olarak yetersizlik yaşayan kişilere kışın yakacak yardımının yanı sıra gıda, giyim, sağlık yardımları ve nakit para yardımları olarak sınıflandırılabilir. Yardım düzenlenmesi sırasında bazen gelir tespit formu istenebilir. Bunun nedeni ise fakirlik kağıdının kolay bir şekilde temin edilebilmesidir. Fakirlik kağıdını kendi isteğinizle kırtasiyelerden de temin edebilirsiniz. Ya da internet üzerinden fakirlik başvuru kağıdını indirerek çıktısını kendiniz alabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra başvuru sürecinizin tamamlanmasının sonunda yardım alıp almayacağınız sonuçlanır. Sonuçlanması kapsamında da 600 ila 1000 TL arasında bir sosyal yardım ya temel ihtiyaçlar kapsamında yardımlar alabilirsiniz.
Fakirlik belgesi alımı, geçimi zor sağlayan ailelerimiz için oldukça işe yarayan bir çözüm olacaktır.
Mahalle muhtarları da bu konuda yetkili sanırım doğru mudur?
Merhaba Sinem Hanım,
Evet bu konuda yetkili merci muhtarlıklardır. Fakirlik belgesinin doldurulmasının işlemi muhtarlık tarafından yapılır.
Fakirlik belgesini muhtarlardan da alabilirler diye biliyorum
Mahallesinde çevresinde fakirlik belgesi almaya çekinen aileler olanlar muhtarlığa kendileri gidip bildirebilirler mahallede böyle ihtiyaç sahibi var diyerek 🙂
Fakirlik belgesi için muhtarlığa başvururken ekstra bir şart belge vermemiz gerekiyor mu? Yakınen bir tanıdığım var onları yönlendireceğim
Merhaba Musa Bey,
Böyle bir aileden haberdar olduğumuzda muhtarlığa bildirmemiz insanlık görevimizdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus konut sahibi ya da araç sahibi olanlar kişilerin fakirlik belgesi alamayacağıdır.
Fakirlik belgesi için muhtarlığa bildirilmesi yeterli diye biliyorum, hatta muhtarlığa mahalleden de gidip fakirlik belgesi için başka aileleri önerebilirsiniz
Merhaba Şükrü Bey,
Eğer çevremizde maddi durumu çok kötü olan aile var ise muhtarlığa bildirip fakirlik belgesi için başvuru yapılabilmektedir.
Fakirlik belgesi almak için muhtarlığa bir belge götürülmesi gerekiyor mu yoksa sadece başvuru yeterli mi?
Merhaba Süleyman Bey,
Bu belge muhtarlarca doldurulmaktadır. Ek bir belgeye ihtiyaç yoktur.
Güzel bilgilendirme olmuş teşekkürler
Teşekkürler paylaşım için 🙂
Güzel bilgilendirme olmuş teşekkürler