Münferit Beyanname Nedir?

Günlük yaşam işinde sıklıkla duyduğumuz ama gerçek anlamını bilmediğimiz beyanname, bir kurum ya da kişinin ilgili mercie bildireceği konuyu yazıya dökmesi durumuna Beyanname denir. Yine aynı şekilde kelime anlamını çoğu kişinin bilmediği Mükellef ise Vergi Kanunu’na göre bir şeyi yapma ya da yerine getirme zorunluluğu olan kişiye denir. Mükellef şahıs veya tüzel kişi olabilir. Konu içeriğinde yer alacak olan terimler hakkında gerekli bilgiyi verdikten sonra asıl konumuz Münferit Beyanname hususuna değinecek olursak; münferit beyanname için bir mükellefin ülke sınırları içinde vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden elde ettiği geliri beyan etmesine denir. Münferit beyanname Gelir Vergisi Kanunu 84. maddesinde belirtilerek tanımı yapılmıştır. Bu bağlamda vergiye tabi olan kişi ya da kurumların Türkiye’yi terk etmeden evvel elde ettikleri kazançların beyanını vermesi ve ödemesini yapması gerekmektedir.

birevim

Münferit Beyanname Hangi Durumlarda Verilir?

Münferit beyanname yalnızda dar gelirli mükellefler tarafından verilmektedir. İlgili mükellef Türkiye sınırları içinde elde ettiği kazancı Türkiye’yi terk etmeden 15 gün önce münferit beyanname ile bildirmeli ve bu doğrultuda ödemesini gerçekleştirmelidir. Genel olarak Münferit Beyanname Hangi Durumlarda Verilir? İçin dar mükellefiyete tabi olan kurum ve şahısların yıllık olarak sağladığı gelirleri münferit beyanname ile bildirmesinin uygun olduğunu belirtebiliriz.

Münferit Beyanname Ne Zaman Verilir?

Belirttiğimiz gibi Münferit Beyanname, Türkiye sınırları içinde mükelleflerin vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden elde edilen kazançlar doğrultusunda verilmesi gereken beyanname çeşididir. Dolayısıyla Münferit Beyanname Ne Zaman Verilir? Denildiğinde, kişiler Türkiye’yi terk ederek yurtdışına çıkmak istediğinde 15 gün önceden kazançlarını belli eden münferit beyannameyi vermeli ve kazancı doğrultusunda zorunlu olduğu ödemeyi de yapması gereklidir.

Münferit Beyanname Madde 101

Kanunda, vergiye tabi dar gelirli mükellefler Türkiye’de elde etmiş oldukları ihrat ile kazançlar üzerinden vergilendirilmektedir.  Genelde dar gelirli mükellefler münferit beyannamelerini yıllık olarak verirler. Ancak işlerini terk etme veya Türkiye’yi terk etme durumlarında 15 gün öncesinde münferit beyanname verme ve vergi borcunu ödeme zorunlulukları vardır. Bu bağlamda Münferit Beyanname Madde 101 gereğince hak sahiplerinin elden çıkarttığı gayrimenkullerden doğan kazançla birlikte bunun dışında diğer mal ile hakların Türkiye’de elden çıkarılması durumunda münferit beyanname vermesi gereklidir. Mükelleflerin ise faaliyette bulunan bir işletmenin terk edilmesi ya da durdurulması durumunda yine elde edilen kazanca yönelik münferit beyanname vermesi zorunludur.

birevim

5 Comments

  • Münferit beyanname üniversitede en çok zorlandığım konuydu, detayları çok fazla gerçekten.
    Anlatılabilecek en kısa ve güzel bir şekilde anlatmışsınız ellerinize sağlık 🙂

  • Peki ülkeyi terk etmeden ödeyeceği vergi yine %18 + gelir vergisi olarak mı hesaplanmaktadır?

    • Merhaba Derya Hanım,
      Bu konuda bilgiyi bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden edinebilirsiniz.

  • Münferit beyanname yüzünden üniversitede dersten kalmıştım, o yüzden baya hakim oldum konuya geçmek için 🙂

  • Hiç bilgim olmayan bir konuydu, merakımdan okudum ve sayenizde kelime hazineme birkaç kelime daha ekledim teşekkürler 🙂

Leave a Comment

four + 13 =