Konut sahibi olmak herkesin hayalinde vardır. Ne kadar zor olursa olsun başımızı sokacağımız kendimizi güvende ve huzurlu hissettiğimiz bir ev isteriz. Öyle ki insanlar aile kurmadan önce ev almanın telaşına düşerler. Ev almazlar kredi taksitleri oranında ev kirası öderler. Düşündükleri tek şey biraz daha zorlanırız ama en azından kredi taksitleri bitince elimizde bir evimiz olmuş olur deriz. Ve bu düşünce bizi rahatlatır. Fakat o eve sahip olmak hiçte kolay değildir. Konut fiyatları çok pahalı olduğundan banka kredilerine başvururuz. Yıllarca bize yük olan kredi ödemeleri ile boğuşuruz. Olurda işten atılırdık ya da çalıştığımız yer iflas etti kapandı ya da kaza geçirdik banka kredisi alırken ipotek ettirdiğimiz evi banka elimizden alabilir. Bunun üstüne ev masraflarıydı kendi masraflarımızdı yıllarca bu yüklerin altında eziliriz. Peki, ev sahibi olmanın zorluğu sadece bu kadar mı? Bu kadarla sınırlı değil. Bunların yanında bir de Konut Sahipleri İçin Vergi Kalemleri var. Peki, ödememiz gereken bu vergi kalemleri nelerdir? Birde bunlara bakalım isterseniz.
Konut Sahiplerinin Ödemesi gereken Vergiler
Ev aldıktan sonra ödememiz gereken borç yükümlülükleri Kredi taksitleri ve ev masraflarıyla sınırlı değildir. Ev sahibi olduktan sonra birçok farklı kalemlerde giderler oluşur. Konut Sahipleri İçin Vergi Kalemleri başlığı altında bu kalemlerin içinde bulunan vergi ödemelerine bakacağız.
. İl ve ilçe vergileri var.
. Konut Çalışanları için Sosyal Güvenlik ödemeleri var
. Şahsi Emlak Vergisi var.
. Çevre temizlik vergisi var.
Konutla ilgili birçok vergi kalemini Emlak vergisi adı altında toplanmış olarak öderiz. Emlak vergileri konutun bulunduğu konuma dayalı değişiklikler gösterir. Değişimin nedeni ise her belediyenin kendi belirlediği rayiç bedel var. Biz değişen bu rayiç bedele göre emlak vergisi öderiz. Konutun bulunduğu yer büyükşehir mi, il mi, ilçemi emlak vergisi bu değişkenlere göre de değişkenlik gösterir. Vergilendirme normal yerlerde yani normal arazilerde ve meskenlerde binde bir olarak uygulanırken bu büyükşehirlerde binde iki olarak uygulanır. Konut Sahiplerinin Ödemesi gereken Vergiler bunlardır.
Bunları yanıtlamışken bir de kimler emlak vergisi ödemez ona bakalım.
Emlak Vergisini Kimler Ödemez?
Ülkemizde 200 metre kareyi geçmeyen tek konut sahibi olanlar. Emekliler, gaziler, yetimler, işsizler, geliri olmayanlardır.
Leave a Comment