Taşınmaz ve taşınır bir malınızı bir kişiye belirli bir süre kullanması için vererek, bunun karşılığında belirli bir kira geliri elde etmeniz mümkündür. Ancak bu kira gelirini elde ederken devlete verginizi ödemeniz gerekiyor. Bu vergilerden birisi de damga vergisidir. Her yıl bu konuda yapılan güncellemeler ile elde ettiğiniz kira gelirine göre belirli bir oranda damga vergisi ödemeniz gerekiyor.
2019 kira damga vergisi oranı binde 1,89 olarak belirlenmektedir. Ayrıca bu kiralar belirli bir sözleşme altında olduğu ve kefil olduğu için kefilli kira sözleşmeleri içinde binde 9,48 oranında harç ödenmesi kanunun belirlenmiştir. Bir örnek ile bu yıl ödenmesi gereken harç bedelini birlikte hesaplayalım.
Kira Damga Vergisi Hesaplama 2019
2019 yılı içerisinde tanışmaz bir malınızı 5000 TL aylık kira bedeli ile birisine devrettiniz. Yapmış olduğunuz kira sözleşmesi ile bir yıl sonunda 60 bin TL kira geliri elde edeceğinizi beyan etmiş oluyorsunuz. Bunun için yukarı da belirttiğimiz iki oranda ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer kefilsiz bir sözleşme imzaladıysanız
60.000*0,00189=113,4 TL damga vergisi ödemesi yapmanız gerekiyor.
Sözleşmeniz kefilliyse bu sefer hesaplamaya binde 1,89’a ek olarak binde 9,48 ekleme yapmanız gerekiyor. Bu iki rakamı toplayıp, ardından kira geliriniz ile çarpmanız gerekiyor.
0,00189+0,00948=0,01137 ile çarpım yapmanız gerekiyor.
60.000*0,01137=682,2 TL damga vergisi ödemesi yapmanız gerekiyor.
Bu hesaplama 62 sayılı Damga Vergisi Kanun Tebliği ile Resmi Gazete de yayınlanarak resmiyet kazanmıştır. Sizde kendi adınıza bir kira geliri elde ediyorsanız bu hesaplamayı yaparak damga vergisi ödemenizi yapabilirsiniz.
Bu ödemenin yapılması için kiracı ve mal sahibi arasında noter huzurunda yapılmış bir kira kontratının olması gerekmektedir. Bu belge üzerinde kiracı, mal sahibi, kirada yaşanacak artış oranı, kiranın düzenli olarak ödeneceği tarih, kiranın bedeli ve yapılacak sözleşmenin ne kadar süreceği hakkında net bilgiler yazması gerekmektedir.
Bu sözleşme iki kişi arasında yapılırsa damga vergisi belirli sınırlar içerisinde bildirim yapılmadığı sürece talep edilmiyor ancak bu sözleşme noter huzurunda yapılırsa bu verginin ödenmesi şart koşuluyor.
Damga vergisi 2020 yılında oranı değişti mi acaba?
Merhaba Sevgi Hanım,
2020 yılında damga vergisi oranlarında bir değişikliğe gidilmemiştir.
Kira damga vergisinin ödemesini nereye yapıyoruz?
Merhaba Edanur Hanım,
Vergi dairesinden veya internet üzerinden gib.gov.tr’den ödeyebilirsiniz.
Kira damga vergisini ne zaman nasıl ödüyoruz?
Merhaba Yağmur Hanım,
Kira damga vergisi yıllık olarak ödenmektedir.
Kira damga vergisiyle önceden gidip tek tek uğraşıyorduk şimdi gib üzerinden çok kolay ödeyebilirsiniz
Kira vergisini gib üzerinden ödeyebiliyor muyuz veya ilgili belediyenin sitesinden?
İlla vergi dairesine veya belediyeye gitmemiz gerekiyor mu?
Merhaba Beste Hanım,
İnternet üzerinden de vergi dairesinden de ödeyebilmektesiniz.