Kentsel Dönüşümün Önüne Yeni Engeller Çıkıyor

Kentsel dönüşümün avantajlı olacağı faizsiz konut için ihtiyaçlar bankalar aracılığıyla karşılanabiliyor. Ancak Kentsel dönüşüm için düşünülen her bina istendiği şekilde değerlendirilerek dönüşüme giremiyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Nazmi Durbakayım son dönemde bazı vatandaşların yasal boşluklardan yararlanarak dönüşüm sürecini olumsuz etkiledikleri ve kesintiye uğrattıkları açıkladı. Durbakayım’ın yaptığı açıklamalara göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2/3 çoğunluk kararıyla riskli binaların yıkılmasında çok önemli adımlar attığını vurguladı. Riskli olan binaların yıkılarak yeniden yapılması için engel olacakların arsa paylarının diğer pay sahipleri tarafından değeri üzerinden satın alınması için yasal düzenlemelerin yapıldığını da sözlerine ekledi. Bu durumda art niyetli kişiler yasal boşluklardan yararlanarak süreci kilitleyecek yeni yöntemler bulması dikkat çekti. Vatandaşların yasal boşluktan yararlanarak ilk olarak dönüşüm başladıktan sonra arsa düzeltim davası açıklarını söyledi. Bu şekilde arsa paylarının hatalı olduğunu öne sürerek dava hakkını kullanan kişiler açtığı davayla süreci kilitleyebildiklerini söyledi.

birevim

Kentsel Dönüşümde Çıkan Zorluklar

Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşüme girecek binaların hak sahiplerinin tereke davası açtığını, miras kalan malların bölüşülmesinde veya yeniden hesaplanmasını talep ederek de süreci uzunca bir süre tıkadıklarını söyledi. Durbakayım vatandaşların binasını kentsel dönüşümde kullanmak istemedikleri için başka bir yöntem olarak da mülkün hissesinin belli bir bölümünün yurtdışına satıldığını ve bu sebeple kentsel dönüşümün önünün tıkandığı ifade ediliyor. Bu nedenle müteahhitler yurtdışındaki hisse sahibinden onay olabilmesi zorlaşıyor ve bunun için epeyce uğraşılması ve prosedürlerin yerine getirilmesi zaman alıyor. Sürecin bu şekilde uzayıp gitmesi dikkat çekiyor. Bağdat Caddesi ile Fikirtepe gibi bölgelerde bu uygulamalar hem dönüşümün önünün tıkanmasına hem de mağduriyetlerin artmasına neden oluyor. Eskiden 1200 m2 alan üzerine yapılan % 40 taban oturumu şeklinde yapılıyor ve 480 m2 alanında bina yapılırken yapılacak yeni yönetmelikle bu alan 720 m2 olacak şekilde düzenlenmesi bekleniyor.

Yeni Yönetmelik Taslağı Yakında Devreye Giriyor

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağına göre yapılacak değişikliklerde Mimari proje müelleflerinin ve mirasçılarının sonsuz müelleflik hakkına sınırlama getiriliyor. Sözleşme olmadığı veya sözleşmede herhangi hüküm yer almıyorsa müellefin fikir ve sanat eseri telif hakkından feragat ettiği varsayılacak. Kamu binaları hariç olmak üzere avan proje mecburiyeti de ortadan kalkıyor. Terasların bahçe olarak kullanılabileceği düzenlemeyle terasları olanlar havuz olarak da kullanılabilecek.

Konut Almak İsteyenler

Konut alarak kendi konutunda oturmak isteyenler için faizsiz konut projeleri kapsamında hiç faiz ödemeden kısa dönemli borçlanmayla konut alınabilecek. Kentsel dönüşümden yararlanarak konut sahibi olmak isteyenler de faizsiz konut alabilecek.

birevim

Leave a Comment

ten + eight =