Megakentlerden olan İstanbul’un ilçe ilçe deprem risk raporu nihayet hazırlandı.İstanbul’da her ilçe için ayrı ayrı deprem risk raporu yapılan çalışmalarla tamamlandı.
Her ilçeye özgün sorunlar tek tek teşhis edildi. Kitapçıklar resmi web sitesinde kamuoyuna sunuldu. Hazırlanan raporla birlikte yüz binlerce binada orta ve üstü hasar meydana geleceği konuşuluyor. Ayrıca on binlerce geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacağı deprem risk raporunda belirtildi.
Olası Deprem ve Risk Raporu
Olası bir İstanbul depreminde çok sayıda binanın hasara uğrayacağı yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kandilli Rasathanesi ile birlikte gerçekleştirdiği çok kapsamlı araştırmada olası bir depremde yaşanacak bina hasarları, vefatlar, yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bilgiler 39 ilçe için tek tek analiz edildi. İBB’nin, İstanbul’un 39 ilçesi için tek tek hazırladığı kitapçığın ismi ise “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” olarak adlandırıldı. Bu önemli kitapçıklara ise resmi web sitesi üzerinden de ulaşmak mümkün oluyor. Kitapçıklarda yer alan verilerde olası bir İstanbul depreminde yaşanacak olan bina hasarları, can kaybı ve sakatlanmalar, altyapıda meydana gelen hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenlere dair detay bilgiler yer aldı. Olası bir İstanbul depreminde on binlerce bina orta ve üstü seviyede hasar görecek, buna paralel olarak ise geçici barınma ihtiyacı yüksek bir seviyeye çıkacak.
İlçe İlçe Rapor
İstanbul depremi için her ilçeye ayrı rapor düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Düzce ve Gölcük Depremlerinden edinilen deneyimler ve bilgiler ışığında, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını son hızla devam ettiriyor. Deprem tehlikesi ve rizikoları, güncel bilimsel analiz yöntemleri, var olan üst yapı ve alt yapı envanter verileri kullanılarak sil baştan gözden geçirildi. İBB ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirilen “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019” nihayet hayata geçirildi.
Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, bu Projeden varılan sonucu özelleştirerek dikkat çekmeyi başardı. İlçelere özel olarak analiz ve harita güncellemesi yapılarak, İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” tanzim edildi. Olası bir İstanbul depreminde ilçe ve mahallelerde yer alan bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi konular tek tek analiz edildi. Her ilçeye özgün problemler ayrı ayrı teşhis edildi. Yapılan geniş bazlı çalışma sayesinde, her bir ilçeye özgün deprem riskleri teşhis edildi. İstanbul bölge genelinde etkisini gösterecek olan yıkıcı bir depremin, ilçelerde yol açabileceği hasarlar ve maddi manevi kayıpların boyutları tek tek ortaya konuldu. Bu veriler arasında, afet yönetimi, kentsel planlama konusu, depreme karşı yapısal tedavi ve kentsel dönüşüm gibi uygulama ve planlama çalışmalarına yol gösterici önemli bir alt zemin hazırlanmış oldu.
İstanbul’u bekleyen büyük bir deprem var ve ne zaman olacağı bilinmiyor. Dikkatli olmak gerek
İstanbul’da yaşayanların gerçekten dikkat etmesi gereken bir durum bu deprem
İstanbul’daki beklenen depremde bence genel bir ağır çöküntü olacak, çok dikkatli olmak gerek eski yapıları geri dönüşüme çevirmemiz gerek vakit kaybetmeden
İstanbulu bekleyen büyük deprem nedeniyle ailemle birlikte akdenize taşındık, gerçekten riskli bir dönemdeyiz.
İstanbulu bekleyen deprem gerçekten çok sıkıntılı, istanbulda yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor