Öncelikle hali arazinin ne olduğunu tanımlamak gerekirse, ‘’Hali’’ sözlük anlamıyla içinde herhangi bir şeyin olmadığını ifade eden bir terimdir. Bu bağlamda net bir şekilde ifade edecek olursak; içinde konut, samanlık, konteyner ve benzeri gibi hiçbir yapının yer almadığı arsalara Hali Arazi denir. Bununla birlikte sahibi olmayan araziler içinde yine hali arazi deniyor. Tabi ki, hali araziler herhangi bir tapulu arazi gibi kolay satın alınamıyor. Yani Hali Arazi Satın Alma işlemi için bazı şartların oluşturulması gereklidir.
Hali Arazi Nasıl Satın Alınır?
Hali arazi satın alma konusunda 208 Numaralı Milli Emlak Genel Tebliği içeriğinde belirtilen zorunlu 4 adet şart bulunmaktadır. Bu şartlardan herhangi biri oluşturulmadığı vakit maalesef ki hali arazi satın almak ta hiçbir şekilde mümkün değildir. Dolayısıyla Hali Arazi Nasıl Satın Alınır? İçin öncelikle bu zorunlu şartları yerine getirmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Peki, hali arazi almanın şartları nedir? Diye soracak olursanız, aşağıda fikir edinmeniz adına detaylı olarak bilgi aktarmış bulunmaktayız.
- Yasa gereğince söz konusu arsanın, yasanın belirlediği alan içinde kalması gerekiyor. Bu konu 11.maddede detaylı olarak belirtilmiştir.
- Hali arsa tarım amaçlı yani üzerinde meyve, bitki ekimi yapmak için uygundur ve sadece bu amaçla kullanılmalıdır. Su ürünleri üretimi, küçük-büyükbaş havyan besiciliği gibi faaliyetler için kullanıma izin verilmemesinin yanı sıra hiçbir şekilde yapı inşa etmeniz de mümkün değildir.
- Hali arazinin Tapu Müdürlüğü kapsamında tarımsal niteliği taşıması gerekir. Yani satın alacağınız arsa tapuda zeytinlik, meyvelik, fındıklık, bağ-bahçe gibi tarımsal özellik içermelidir.
- Söz konusu Hali Arazi tapuda belirtilen şekilde tarım amaçlı kullanılıyor olmalıdır. Yani tapuda meyvelik olarak nitelendirilen arsa fiilen meyvelik olarak kullanılmıyor ise bu arsayı almak mümkün değildir. Taşınmaz mal cinsine göre tapuda kayıt edildiği için bu doğrultuda kullanıma uygunluk içerir.
Bu doğrultuda Hali Arazi Nasıl Alınır? Sorularınızın cevabı işte yukarıda belirtilen 4 şartı oluşturmaktan geçmektedir. Bu şartları oluşturduğunuzda sıkıntısız şekilde arsayı satın alabilir ve tapudaki kayıt cinsine sadık kalarak kullanabilirsiniz.
Bu arazileri hep merak ederdim üstünde hiç bir şey yok yemyeşil niye dikmiyorlar acaba diye, makaleniz sayesinde öğrendim ki Hali Arazi olarak satışa sundukları içinmiş.
Merhaba Ayten Hanım;
Hali Arazi olarak adlandıran araziler üzerinde üzerinde hiçbir yapının olmadığı araziler olarak adlandırılmaktadır. Bu arazilerinin satışının yapılabilmesi içinde adına uygun durumda olması gerekmektedir.
Peki bu ifade tarım arazileri için geçerli olur mu? Misal bu sene hasat yapıldı sonra ekim yapılmadı boş bırakıldı haliyle üzerinde hiç bir yapı ve ekim yok. Hali arazi olarak sayılır mı?
Merhaba evet üzerinde bir yapı olmaması durumda hali arazi olarak adlandırılmaktadır.
Hali arazide zeytin ağaçlari ektim 3 yildir orada yaşıyorum 68 metrekare bi ev yaptim tapu alabilmek için ne yapmaliyim teşekkürler
İsminin böyle adlandırıldığını bilmiyordum, hali arazilerde tapu isminde de değişiklik oluyor mu peki?
Merhaba Süleyman Bey,
Hali arazilerde tapu isminde de değişiklik yapılmamaktadır.
Ben bu tarz arazileri gördükçe neden bir şey ekmiyorlar diyordum, belki de bu haliyle satılması içindi, İstanbul gibi büyük şehirlerin çoğunda konutlaşmaya başlamış yerlerde böyle araziler görüyordum
Paylaşım için teşekkürler, kelime anlamını bilmiyordum 🙂
Merhaba
Annemin üzerine tapu da hali arazi çıkıyor nasıl bir işlem yapmaliyiz
Merhaba Takip bey,
‘’Hali’’ sözlük anlamıyla içinde herhangi bir şeyin olmadığını ifade eder. Bunu net bir şekilde ifade edecek olursak; içinde konut, samanlık, konteyner ve benzeri gibi hiçbir yapının olmadığı arsalara Hali Arazi denir.
Peki üzerinde orman oluşmuş ama vasfı halı arazi ise satış olur mu.
Merhabalar milli emlakdan hali arazi aldik koy icinde suan icin bir sey yok yesil alan , ama aldimya icine ev veya ahir yapmak istiyorum yapabilirmiyim ,