Emlak Vergisi Borcu Olan Ev Satılır mı?

Ev satın alma ve satma işi için bazı prosedürler bulunur. Bu prosedürlerin bir kısmı Emlak Vergisi Kanununda tanımlanmıştır. Ev satışlarında 319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu devreye girer. Bu kanuna  göre adına gayrimenkul tapusu olan kişilerin emlak vergisini ödemeleri şarttır. Ancak bu kanunun bazı istisnaları bulunur. İstisnalar dışında kalan herkesin evini ya da gayrimenkulünü satmadan önce emlak vergisini ödemesi bir yükümlülük ve zorunluluktur.

birevim

Emlak Vergisi Ödemekten Muaf Tutulan Kişiler

Evini satarken Emlak Vergisi ödemekten muaf tutulan kişiler ev hanımı, dul, şehit yakını, işsiz, gazi veya emekli olan kişilerdir. Bu kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur. Gayrimenkul veya konut satın alan kişilerin, gayrimenkulün yer aldığı yerleşim yerini kapsayan belediyeye şahsen başvuru yaparak ya da e-devlet üzerinden Tapu Taşınmaz Beyan sayfası üzerinden emlak beyanında bulunması gerekir. Bu işlem evin rayiç bedelinin belirlenmesi için yapılır. Belediye, bu işlem sonrasında evin rayiç bedelini tespit edecek ve bu bedele göre bir emlak vergisi belirleyecektir. Belirlenen emlak vergisi iki taksitle veya tamamı peşin olarak ödenecektir.

Emlak Vergisi Ödenmemiş Olan Bir Tapu Devredilebilir Mi?

Yukarıda sayılan istisnalar dışında bulunan ve gayrimenkulünü satacak olan herkesin tapu devrini yapmadan  önce emlak vergisini ödemiş olması gerekir. Ev ya da gayrımenkulün alım satım işlemleri sırasında tapuya kayıtlı tüm borçlar çıkacak ve tüm borçlarda olduğu gibi emlak vergisi borcu da satıcıya ait olacaktır. Kanunlar emlak vergisinin iki taksit halinde ödenebilmesi hususunu yasalaştırmıştır. Ancak dileyen mükellefler bu borcun tamamını da tek seferde ödeme yöntemini tercih edebilirler. Emlak vergisi borcuna rağmen tapuda devir işlemleri tamamlandığı gibi durumlarda ise tüm borçlar alıcıya devir edilmiş olacaktır. Bu durumda alıcı, almış olduğu tapu üzerindeki tüm borçları ödemekle sorumlu hale gelecektir. Alıcının bu durumda yapması gereken ise tüm borçları ödeyip, satıcıdan bu tutarları tahsil etmektir. Eğer bu hususta anlaşma sağlanamazsa alıcı satıcıyı mahkemeye vererek dava açabilecektir.

Ev Satışlarında Borcu Yoktur Yazısı Almak Mecburi Mi?

Son yıllarda online olarak yapılan işlemler sayesinde ev satma veya alma işlemlerinde borcu yoktur yazısı niteliği taşıyan bir evraka gerek duyulmamaktadır. Fakat online sistemde ortaya çıkabilecek aksamalarda bu belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı güvensizlik durumlarında alıcı olan kişiler satıcı olan kişiden borcu yoktur evrakını talep etme hakkına sahip olsa da, bu belgenin yasal bir geçerliliği yoktur.

Ev satış işleminizden sonra “Borcu yoktur.” yazısına ihtiyaç duyduğunuzda bu belgeyi online ortamdan veya gayrimenkulünüzün bulunduğu belediyeden alabilirsiniz.  E-devlet uygulamasına girerek Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasından Borcu Yoktur Yazısını alabilirsiniz.  Tapu birimlerine başvuru yaparak da tapu üzerinde hiçbir borcun bulunmadığına dair belge alabilirsiniz.

birevim

8 Comments

  • Emlak vergisini online ödeyebiliyoruz değil mi? Gib’ten mi ödüyoruz yoksa ilgili belediyenin web sitesinden mi?

    • Merhaba Sedef Hanım,
      Bu gibi vergileri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesinden ödemeniz mümkün.

  • Emlak vergisi borcu olan ev satışı bildiğim kadarıyla yapılamıyor

    • Merhaba Hülya Hanım,
      Herhangi Bir vergi borcu olduğunda satış işlemi yapılmamaktadır.

    • Merhaba Süleyman Bey,
      Emlak vergisi borcu olan mülkün satışı yapılmamaktadır.

  • Zaten tapuda evin tüm borcunu söylüyorlar ve borçları ödenmeden satılamıyor ev 🙂

  • Borcu olan ev satılmaz diye biliyorum bende tapuda borcu varsa çıkıyor zaten

Leave a Comment

four × four =