Ekspertiz Nedir?

Seneler içerisinde gayrimenkul sektörüne olan ilgide azalma olmadığı gibi bu sektöre olan ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Zaman içerisinde nüfusun artması ile beraber konut ihtiyacı da doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu da gayrimenkul alış ve satışını arttıran, gayrimenkul değerine olumlu katkı sağlayan bir durumdur. Gayrimenkul değerinin artması ile beraber, bu değerin belirlenebilmesi için ise; ekspertiz ihtiyacına gerek duyulmaktadır. Bir uzmanın gayrimenkulün değerini belirleyebilmek için yaptığı araştırma ve çalışma, ekspertiz çalışmasını kapsamaktadır. Yapılara net bir değer biçilebilmesini sağlamaktadır. Ekspertiz ile belirlenen değer, ekspertiz raporuna işlenmektedir.

birevim

Ekspertizin Tanımı Nedir?

Ekspertiz işlemlerini yürütenlere eksper ismi verilmektedir. Eksperler ise; daha önceden belirlenmiş olan koşul ve detayları göz önüne alarak fiyat belirleme aşamasında görev yapan bireylerdir. Ekspertiz, fiyat belirleme aşamasında yapılan işlemler bütünüdür.

Ekspertiz Raporu Kuralları Nelerdir?

Eksperlerin tuttukları ekspertiz raporunun geçerli olabilmesi ve doğru bir rapor hazırlayabilmeleri için bazı kurallara riayet etmeleri gerekmektedir. Bu konuda araştırma yapmalıdırlar. Ekspertiz raporu kuralları ise aşağıda verilmiştir:

  • Binanın gayrimenkul kimliğinin net bir şekilde belirtilmesi ve gayrimenkul alanının adlandırılması gerekmektedir.
  • Binanın ait olduğu kişinin belirtilmesi oldukça önemli bir ayrıntıdır. Tapu belgesinde ismi yazan kişi tespit edilmelidir.
  • Binanın kat sayısı, binanın üzerine sonrasında kat veya katların çıkılıp çıkılmadığı gibi durumlar araştırılarak belirtilmelidir.
  • Binanın yaşı, ekspertiz raporu için oldukça önemli olan durumlar içerisindedir. Genç yapıların fiyatları daha yüksek olduğu için binanın yaşını belirlemek, binanın değerini belirlemeye büyük ölçüde yaklaşmak anlamına gelmektedir.
  • Ekspertiz raporu çıkartılacak olan yapıya ulaşımın ne kadar elverişli olduğu hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Ulaşım ağlarına, çarşı merkezine, şehir merkezine yakınlığı araştırılmalıdır. Ulaşım ağlarına ve şehir merkezine yakın olan binaların değeri daha yüksek olmaktadır.
  • Gayrimenkulün fiziki durumu dikkate alınmaktadır. Yaşanan deprem sonrasında gayrimenkulde herhangi bir hasarın meydana gelip gelmediği, binanın alt yapısının ne derece sağlam olduğu gibi durumlar değerlendirilmelidir.
  • Binanın yığma, beton erme, ahşap veya çelik karkas olması gibi durumlar da araştırılarak ekspertiz raporuna dahil edilmektedir.
birevim

5 Comments

  • Ekspertiz hizmeti günümüzde çok önemli, alacağınız daire de bir çok sorun olabilir, buna ekspertizin bakması çok önemli

  • Ekspertiz hizmetleri için genelde sağlam yerlere gidiyorum bende, geçen bir araç için ekspertiz hizmeti sordum 750 TL dediler baya fiyatları yükselmiş

  • Ekspertiz hizmetleri günümüzde gerçekten çok yayılmış durumda, araba ev neredeyse her şey için var

  • Ekspertiz hizmeti belki de bankalarda krediler kadar çok sık kullanılan bir hizmet oldu

Leave a Comment

2 × three =